Otevřené MČR v parašutismu – klasické disciplíny 21.07.2018 Aeroklub Plzeň Bory

Otevřené MČR v parašutismu – klasické disciplíny

Ve dnech 19.-22.7.2018 se konalo v Plzni Otevřené mistrovství České republiky v parašutismu v klasických disciplínách – přesnost přistání a individuální akrobacie.

Ve dnech 19.-22.7.2018 se konalo v Plzni Otevřené mistrovství České republiky v parašutismu v klasických disciplínách – přesnost přistání a individuální akrobacie. 

Celkem se účastnilo 68 závodníků jak z České republiky, tak z Polska a i Bahrainu.

První den ve čtvrtek 19.7.2018 se závodilo v disciplíně – individuální akrobacie, které se zúčastnilo 15 závodníků. Kromě 5 závodníků „aeroklubáků“ byla tato disciplína obsazena zcela parašutisty z Dukly Prostějov.

Prvenství v disciplíně Individuální akrobacie suverén

ně obhájil Libor Jiroušek, který překonal svůj dosavadní český rekord časem 5,68 s. Za ním se pak na 2. místě umístil Oldřich Šorf a na třetím místě Jiří Gečnuk.

Mezi juniory v této disciplíně kraloval Petr Chládek, který svým časem 7,03 překonal český juniorský rekord.

V pátek 20.7.2018 začalo dvoudenní klání v přesnosti přistání. Počasí bylo velice obtížné a horké. Téměř každý závodník měl jiné podmínky, které byly okořeněné termickými závany, neustálou změnou směru a síly větru. I s nepatrnými poraněními nohou se první přesnosťářský den odskákala polovina závodu.

V sobotu 21.7.2018 se počasí umoudřilo, nebylo takové vedro a závodní kola se docela rychle odskákávala. Vypadalo to, že se povede odskočit i semifinálové a finálové kolo, ale bohužel k večeru se přihnala bouřka a déšť a poslední tři výsadky byly odloženy na neděli 22.7.2018. Jelikož však v neděli déšť neustával, rozhodli organizátoři o tom, že se závod ukončí.

V přesnosti přistání se soutěžilo v kategoriích –  ženy, muži, junioři, týmy.

Mezi nejlepšími ženami byla Michaela Mynářová, druhá se umístila Blanka Vojtková a třetí Jana Šneiderová.

V mužské kategorii zvítězil Petr Chládek junior před Jiřím Gečnukem a Miloslavem Křížem s Bonifácem Hájkem, kteří se dělili o třetí místo.

V kategorii juniorů byl opět nejlepší Petr Chládek junior před Jakubem Ratajem a Tadeášem Kroftou.

V kategorii open týmů byly týmy Dukly Prostějov na 1. a 2. místě před týmem z Bahrainu, pro MČR byl tým Domácí na 3. místě.

V celkové kombinaci disciplín Individuální akrobacie a Přesnost přistání se umístili na:

  1. místě – Jiří Gečnuk
  2. místě – Oldřich Šorf
  3. místě – Petr Chládek jr.